Pressrum

Välkommen till Statens maritima och transporthistoriska museers (SMTM) pressrum. Här hittar du våra pressmeddelanden och pressbilder. Om du saknar något eller önskar veta mer, vänligen kontakta oss.
”Drömmen om Vasa” – nytt seriealbum om historisk katastrof

”Drömmen om Vasa” – nytt seriealbum om historisk katastrof

2008-08-08

På söndag 10 augusti släpps ett nytt seriealbum – ”Drömmen om Vasa” – på dagen 380 år efter det att skeppet förliste på Stockholms ström. Genom seriens huvudpersoner Nils och Hanna och hunden Fläcken får läsarna möta Vasa, amiral Klas Flemming, kapten Söfring Hansson och besättningen som var med ombord på jungfrufärden 1628. Serien är författad av Maria Bergström och tecknad av Gustaf Lord.
På söndag 10 augusti släpps ett nytt seriealbum – ”Drömmen om Vasa” – på dagen 380 år efter det att skeppet förliste på ...
Havsfiske – sex turer på Nordatlanten

Havsfiske – sex turer på Nordatlanten

2008-06-17

Dagens fiskeindustri är ofta debatterad men sällan dokumenterad. Fotograf Maria Olsen har följt med ut på Nordatlanten och skildrat arbetet ombord på fartyg från Grönland, Färöarna, Island och Shetland – länder med stark anknytning till fisket, ekonomiskt och historiskt. På Sjöhistoriska museet öppnar den 27 juni fotoutställningen Havsfiske – sex turer på Nordatlanten.
Dagens fiskeindustri är ofta debatterad men sällan dokumenterad. Fotograf Maria Olsen har följt med ut på Nordatlanten o...
Till toppen