Havet och människan - Museer manar till eftertanke med miniutställning

Havet och människan
Nicolas Desagher/Azote

2011-01-11

Mangroveskogar, korallrev och blåval – vill vi att de bara ska vara vackra minnesbilder? I en mobil utställning ger Statens maritima museer inblickar i hur havet påverkas av människan.

 Den lilla utställningen står nu i Vasamuseet i Stockholm till mitten av mars och går sedan vidare till Marinmuseum i Karlskrona för att därefter erbjudas som vandringsutställning.

 - Vi hoppas att den här enkla formen av utställning ska fungera också för andra ute i landet, museer eller föreningar, som vill slå ett slag för miljön, säger Robert Olsson, chef för Statens maritima museer.

 Museimyndigheten, vars tre museer är de första i Europa som miljöcertifierats enligt ISO 14001, innefattar förutom Vasamuseet och Marinmuseum också Sjöhistoriska museet. I flera år har museerna jobbat systematiskt med att minska sin påverkan på miljön. Ett mål är också att påverka publiken med miljöbudskapet.

 Utställningen parar ihop vackra bilder från världshaven med hotfulla scenarion, citerar Einstein och lämnar nog ingen oberörd. I en kort film, gjord av Joakim Odelberg och Peter Isaksson, visas vad som döljer sig under den idylliska vattenytan i svenska småbåtshamnar. Utställningsproducent är Pia Frände vid Statens maritima museer.

Frågor till:

Pia Frände, utställningsproducent, tel 08-519 549 36, pia.frande@maritima.se
Robert Olsson, överintendent Statens maritima museer, tel 08-519 549 99 robert.olsson@maritima.se
Martina Siegrist Larsson, informatör, martina.siegrist.larsson@maritima.se

Till toppen