Tystnad och fräck klädsel avgjorde SM i bräde 2006

2006-12-06

För elfte året i rad har Vasamuseets brädspelsvänner arrangerat SM i bräde. Årets mästerskap gick av stapeln den 2-3 december. Vinnare blev stockholmaren Carl Johan Eberstein.

– Det blev en oerhört rolig och dramatisk finalomgång! Alla fem matcherna vanns med ”Jan” eller ”Sprängjan” vilket är mycket ovanligt, berättar en nöjd Carl Johan Eberstein.

Carl Johan deltog i SM första gången för nio år sedan och kom då tvåa. De senaste två åren har han däremot inte deltagit och var inför årets SM-helg inte matchtränad. Carl Johan berättar att han var totalt fokuserad och jättetaggad eftersom det var så länge sedan han spelade senast. I bräde pratas det ofta erfarenhet och talang men också om tur och slump, men det mesta går att påverka och Carl Johan drog nytta av alla möjligheter. Bland annat var en av hans strategier att inte prata under matcherna. Något som lätt gör motståndaren osäker. Även Carl Johans klädsel var genomtänkt, under söndagens finalspel var han klädd som en segrare redan på morgonen!

Brädspelets historia När Vasa sommaren 1628 rustades för sin jungfruresa var det inte bara kanoner och ballast som bars ombord, utan även besättningens personliga tillhörigheter stuvades. En okänd officer hade förberett sig på många långa och tråkiga dagar till sjöss. Han hade tagit med sig ett brädspel! Det hittades i Vasas akter efter bärgningen 1961. Brädspelet var gjort av ask och ek med brickor av lönn och päron. Fyndet gav idén att återuppväcka intresset för det gamla fina svenska spelet bräde. Så skapades Vasamuseets brädspelsvänner som nu arrangerade SM för elfte året i rad. Deltagarna sitter alldeles invid Vasa och spelar i hennes aura.

På Vasamuseet spelas bräde varje onsdag och det brukar vara mycket populärt. Varje år avslutas brädspelssäsongen första helgen i december med svenskt mästerskap. Tävlingen inleddes på lördagen med kvalificeringsspel som pågick till ca 17.00. Under söndagen anordnades slutspel, men också en tröstturnering för de som inte gick till final. Svenskt bräde har en egen vokabulär som i sin tur har gett upphov till många vardagliga uttryck som exempelvis ”komma på kant med någon”, ”han blev brädad” och ”vilken sinkadus”.

Resultat 2006 1 Carl Johan Eberstein, Stockholm 2 Ulf Wallgren, Bandhagen (vinnare 2003) 3 Hjalmar Bondestam, Täby

Tidigare segrare 2005 Sven Boija 2004 Gillis Weingarth 2003 Ulf Wallgren 2002 Jocke Norberg 2001 Petter Marklund 2000 Lasse Karlsson 1999 Gillis Weingarth 1998 Lasse Karlsson 1997 Ulf Ring 1996 Svante Hådell

Bilder finns på http://press.maritima.se

För mer information kontakta gärna: Maria Sandström, Vasamuseet 08-519 558 85 maria.sandstrom@maritima.se

eller ring direkt till Carl Johan Eberstein 070-32 29 199, 08-755 12 75
Till toppen