Skutstöd till flytande kulturarv

2007-05-24

Årets fördelning av Skutstödet är klart. Skutorna AMBER i Stockholm, CONSTANTIA i Solna, ISOLDA i Göteborg och SUNBEAM i Stockholm får sammanlagt 500 000 kr i stöd för nödvändiga skrovreparationer.

Den 16 maj beslutade Statens maritima museer att fördela årets bidrag till följande segelfartyg:

AMBER (Stockholm) – 50 000 kr för byte av bordläggning och akterspegel. Fartyget är ett gott exempel på ett jaktskrov riggad som galeas. Arbetet sker med tydlig kulturhistorisk inriktning.

CONSTANTIA (Solna) – 80 000 kr för byte av bordläggning och kölbultar.
Fartyget är ett bra exempel på traditionella jaktskrov riggade som skonare. Arbetet sker med tydlig kulturhistorisk inriktning. Fartyget är k-märkt.

ISOLDA (Göteborg) – 220 000 kr för byte av däcksplåtar.
Isolda är Sveriges sista bevarade djupvattenseglare ursprungligen riggad som tremastskonert. Fartyget är sällsynt väldokumenterat och man avser att bevara henne med ursprunglig exteriör. Arbetet med att restaurera Isolda är tidskrävande och kostsamt. Fartyget är k-märkt.

SUNBEAM (Stockholm) – 150 000 kr för byte av bordläggning.
En traditionell engelsk kutter med ketchrigg. Fartyget kom till Sverige 1937 och förbyggdes på Hälleviksstrands varv. Fartyget bevaras i huvudsak i skick som ”sailing trawler” men med den typiska styrhytt som fartygen fick i Sverige. Fartyget är k-märkt.

Kontakt: Claes Wollentz, intendent 0733-40 16 40 claes.wollentz@maritima.se

Ulrika Djerw, redaktör informationsavdelningen 08-519 549 35 ulrika.djerw@maritima.se

www.maritima.seTill toppen