Sjöhistoriska museet 70 år – firar stort i miniatyr

Sjöhistoriska museet 70 år – firar stort i miniatyr
Sjöhistoriska museet 70 år – firar stort i miniatyr

2008-05-16

Den 28 maj 1938 invigdes Sjöhistoriska museet i Stockholm. Det har gått 70 år sedan första besökaren erlade den krona som entrén till Ragnar Östbergs klassicistiska byggnad då kostade. Mellan den 19 maj och 1 juni firar museet 70-årsjubileum med ett brett program och nya utställningar. Utställningen Jagaren Halland – en värld i miniatyr står i centrum och entréavgiften är samma som 1938.

Den 28 maj 1938 invigdes Sjöhistoriska museet i Stockholm. Det har gått 70 år sedan första besökaren erlade den krona som entrén till Ragnar Östbergs klassicistiska byggnad då kostade. Mellan den 19 maj och 1 juni firar museet 70-årsjubileum med ett brett program och nya utställningar. Utställningen Jagaren Halland - en värld i miniatyr står i centrum och entréavgiften är samma som 1938.

Sjöhistoriska museet är känt för sin unika samling fartygsmodeller och när museet nu firar 70 år står en ny modell i centrum - HMS Halland, flottans största jagare i skala 1:50. Den 22 maj öppnar utställningen Jagaren Halland - en värld i miniatyr. Modellbyggaren Göran Forss har skapat ett mästerverk, som det tagit honom 10 000 timmar att färdigställa.

Utställningen är uppbyggd på tre teman. Det första fungerar som en bakgrund till modellen och handlar om jagarens historia. Det andra handlar om Göran Forss och hans arbete med modellen. Det tredje temat blickar framåt och framtiden representeras av Geovanny Hägg, som utbildar sig till modellbyggare på Formakademin i Lidköping.

- Målet har varit att skapa en informativ utställning som visar upp människan och arbetet bakom modellbygget. Tanken är att ge en balans mellan fakta och drömmar för att våra besökare ska känna att de fått reda på någonting konkret samtidigt som de blivit inspirerade när de lämnar utställningen. Gemensamt för Göran Forss och Geovanny Hägg är att de älskar att bygga modeller. Därför går vi också in på vad det är som fascinerar med modeller och miniatyrer, säger Elin Harland, utställningsproducent på Sjöhistoriska museet.

För att göra stora fartyg gripbara har man sedan flera hundra år byggt modeller. De äldre örlogsmodellerna som finns i Sjöhistoriska museets samlingar har tillkommit av flera olika skäl. De användes till exempel i flottans undervisning och som hjälpmedel för skeppsbyggare. Många av de senare fartygsmodellerna i samlingarna är byggda i museets egen modellverkstad. De är vackra och effektiva representanter för föremål som är för stora att bevara och levandegöra i original.

- Modeller kan visa och berätta mycket, för många säger till exempel en ritning ingenting. Folk är ofta intresserade av modeller och framför allt är det nog detaljrikedomen och ett bra hantverk som fascinerar. Men för mig som modellbyggare är det själva arbetet, att hitta lösningarna som är grejen. När modellen är klar är det roliga över, säger Göran Forss

Samtidigt öppnar också utställningen Sjöhistoriska favoriter där museet presenterar guldkorn ur museets samlingar och ämnesområden - halvmodeller, sjöröveri, det aktuella dalarövraket och mycket annat. Under de två jubileumsveckorna blir det dessutom föredrag, konserter, aktiviteter i och kring museet och på Galärvarvet.

Hela jubileumsprogrammet finns på www.sjohistoriska.se 
Här går det också att läsa om Sjöhistoriskas egen historia och om arkitekt Ragnar Östbergs byggnad.

Pressbilder
Pressbilder på: http://press.maritima.se 
Här finns det också mer material om Jagaren Halland - en värld i miniatyr och en intervju med Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Ohlsson.

Kontaktpersoner
Elin Harland, utställningsproducent, Sjöhistoriska museet
telefon: 073-856 77 22, e-post: elin.harland@maritima.se

Kristoffer Henrysson, Informationsavdelningen, Sjöhistoriska museet
telefon: 08-519 549 32, e-post: kristoffer.henrysson@maritima.se

 

Tips: Missa inte invigningen av Nationaldagen vid Sjöhistoriska museet den 6 juni. Riksdagens talman Per Westerberg hissar flaggan kl. 08:00. Därefter flaggparad med tio versioner av den svenska flaggan, från 1500-talet och framåt. Fri entré och fritt fram för picknick på gräset utmed Djurgårdsbrunnsviken!

Till toppen