Sjöhistoriska har k-märkt 18 fritidsbåtar

Sjöhistoriska har k-märkt 18 fritidsbåtar
Sjöhistoriska har k-märkt 18 fritidsbåtar

2009-11-24

Sjöhistoriska museet har beslutat att k-märka ytterligare 18 fritidsbåtar i Sverige. Museet vill på så sätt uppmuntra de som äger, vårdar, brukar och därmed bevarar en bit kulturhistoria. – Få länder har så många bevarade träbåtar som Sverige och det finns ett stort intresse såväl nationellt som internationellt, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Sjöhistoriska museet har beslutat att k-märka ytterligare 18 fritidsbåtar i Sverige. Museet vill på så sätt uppmuntra de som äger, vårdar, brukar och därmed bevarar en bit kulturhistoria.

I maj i år k-märktes de första åtta fritidsbåtarna. Nu läggs ytterligare 18 till listan över kulturhistoriskt intressanta fritidsbåtar.

- Vi hoppas att k-märkningen ska höja statusen på de äldre fritidsbåtarna. Få länder har så många bevarade träbåtar som Sverige och det finns ett stort intresse såväl nationellt som internationellt, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Under första halvan av 1900-tal fanns många träbåtsvarv med framstående konstruktörer runt om i landet. I folkhemmets tid utvecklades båtlivet till en folkrörelse genom en stor mängd ideella båtklubbar. K-märkningen är en ren kulturhistorisk värdering, utan kopplingar till lagstiftningar eller andra regelverk.

Motiveringarna för k-märkning och pressbilder på några av båtarna finns i museets PRESSRUM: http://press.maritima.se

FÖLJANDE 18 FRITIDSBÅTAR HAR NU BLIVIT K-MÄRKTA:

Motorbåten "Josefin" från 1963 - KNIVSTA, Uppsala län
En snipa som är välbevarad och i gott skick. Konstruerad och byggd av Rune Berntsson, Strömstad.

Segelbåten "Mia" från 1961 - TORSBY, Värmlands län
En ungdomsbåt i mycket gott skick. Den berättar om ett allt folkligare seglarliv från senare tid. Konstruktör Gösta Svensson, byggd på Säffle båtbyggeri.

Motorbåten "Graziella" från 1932 - TÄBY, Stockholms län
Ritad av den välkände C G Pettersson. Båten har underhållits omsorgsfullt och återställts till sitt ursprungliga utseende. Byggd på Fröbergs varv, Lidingö.

Segelbåten "Taifun" från 1948 - SOLLENTUNA, Stockholms län
En god representant för den senare typen av skärgårdskryssare där regeln utnyttjats till fullo. Den aktuella båten är konstruerad av en av de främsta på området, Knud H Reimers. Taifuns skick är dessutom gott. Byggd på Bröderna Erikssons båtvarv i Strängnäs.

Segelbåten "Fair Wind" färdig 1948 - LIDINGÖ, Stockholms län
En god representant för kustkryssare konstruerade av Åke Améen, kända för sin goda sjöduglighet. Stora delar av båten är i ursprungligt skick samtidigt som åtgärden att redan 1958 plasta skrovet är en kulturhistoriskt intressant årsring. Byggd i Rossätra, Vätö.

Segelbåten "Aurora" från 1961 - ÖSTHAMMAR, Uppsala län
En havskryssare med många bibehållna originaldetaljer. Konstruerad och byggd av Harry Hallberg, Ellös, Orust.

"Fiorella" från 1912 - LIDINGÖ, Stockholms län
En av mycket få exemplar av de tidiga snabbgående motorbåtarna. Dess historia såväl som det unika originalskicket gör båten i högsta grad skyddsvärd. Konstruktör C G Pettersson, byggd hos Bröderna Larsson, Kristinehamn.

"Pärlan" från 1961- GÖTEBORG, Västra Götalands län
En entypsbåt konstruerad i Norge av Thorvald Gjerdrum. Denna båt är byggd på Skåléns varv i Säffle och har seglats främst på västkusten och i Vänern.

Motorbåten "Pontus" från 1936 - ÖRNSKÖLDSVIK, Västernorrlands län
Ritades av den välkände C G Pettersson. Båten är fortfarande i ursprungligt skick. Byggd på N Sundins varv, Docksta. Båten finns i Örnsköldsvikstrakten i medan ägaren idag är bosatt i Västerås i Västmanlands län.

Motorbåten "Else" från 1932 - FRÄNSTA, Västernorrlands län
Båten är i bästa skick och helt bibehållen i sitt ursprungliga utförande. Konstruerad och byggd av Oskar Kjellberg, Trosa.

Salongsbåten "Taifun" från 1908 - NORRTÄLJE, Stockholms län
En av landets äldsta bevarade motorbåtar som aldrig genomgått några omfattande förändringar. Konstruktör Albert Andersson, byggd vid Halldin & Co Mek Verkstad, Örebro.

Motorbåten "Fisken" från 1960 - LUDVIKA, Dalarnas län
En plastracer som fortfarande efter nästen femtio år ser ut som den gjorde när den kom från fabriken. Konstruktör Olle Enderlein, byggd vid Malmö flygindustri.

Segelbåten "Tärnungen" från 1929 - TORSLANDA, Västra Götalands län
En klinkbyggd kosterbåt. Den har en väldokumenterad historik och är i gott skick. Konstruerad och byggd av Hjalmar Larsson, Kungsviken.

Segelbåten "Monsunen" färdigbyggd 1943 - TORSLANDA, Västra Götalands län
Båten har både en unik historia och en särpräglad konstruktion. Konstruktör A Laurin och Å Eliasson, byggd hos Arvidsson och Karlsson, Svineviken.

Motorbåten "Kristina" från 1961 - SOLLENTUNA, Stockholms län
En sportbåt av en modell som var populär under en lång tidsperiod (1930-1960-talet). Den har under 2000-talet återställts till mycket fint skick. Konstruerad och byggd av Owe Forslund, Stockholm.

Segelbåten "Bums" från 1963 - GÖTEBORG, Västra Götalands län
En nordisk folkbåt byggd på Orust. Båten är i välhållet ursprungligt skick. Konstruerad av Tord Sundén, byggd vid Seldéns båtbyggeri, Orust.

Motorbåten "Solavae" från 1921 - RIMFORSA, Östergötlands län
Tillverkades vid AB Andrée & Rosenqvist OY i Åbo, Finland. Båten har inte byggts om utan är i ursprungligt skick. Konstruktör C S Andrée.

Salongsmotorbåten "Valkyrian" från 1910 - STOCKHOLM, Stockholms län
En av de äldsta klassiska Petterssonbåtarna. Konstruktör C G Pettersson, byggd på Nymans verkstäder, Uppsala.

KONTAKT:
Fredrik Blomqvist, intendent
fredrik.blomqvist@maritima.se
08-519549
38

Ulrika Djerw, informationsavdelningen
ulrika.djerw@maritima.se
08-519549
35

Till toppen