Premiär för Kaffehelg på Sjöhistoriska

Premiär för Kaffehelg på Sjöhistoriska
Premiär för Kaffehelg på Sjöhistoriska

2009-10-22

Den 7-8 november är det premiär för Sjöhistoriska museets Kaffehelg. Det blir kaffemarknad med provsmakning, föredrag, utställning, latte art och mycket mer. På plats finns små och stora kaffehandlare, rosterier och rederier. – Utan sjöfarten skulle vi få koka kaffe på maskrosrötter, säger Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Ohlsson.

Den 7-8 november är det premiär för Sjöhistoriska museets Kaffehelg. Det blir kaffemarknad med provsmakning, föredrag, utställning, latte art och mycket mer. På plats finns små och stora kaffehandlare, rosterier och rederier.
- Utan sjöfarten skulle vi få koka kaffe på maskrosrötter, säger Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Ohlsson.

Sjöhistoriska arbetar med en ny omfattande utställning om handel och sjöfart. I samband med det arbetet arrangerar museet olika evenemangshelger kring ämnet. Först ut är Kaffehelgen den 7-8 november då utställningar och föredrag berättar om sjöfrakten av kaffe förr och idag och om kaffekulturens historia i Sverige.

Sverige har länge legat med i världstoppen när det gäller kaffekonsumtion. Den första kända importen noterades av Göteborgstullen 1685 och gällde ett skålpund (0,425 kilo). Under sent 1800-tal blev det en dryck för alla. Idag importeras ungefär 110000 ton råkaffe per år, främst från Sydamerika. Kaffet kommer till Europa med båt.

- Sjöfarten har flyttat ut från städernas centrum och blivit osynlig för många men över nittio procent av varuhandelns transporter i världen sker idag med båt. Utan sjöfarten skulle våra liv se annorlunda ut. Och kaffe skulle inte vara en svensk nationaldryck, säger Hans-Lennart Ohlsson museichef på Sjöhistoriska.

Under helgen får vi följa kaffets historia och bönornas väg till Sverige och höra rederiernas, handlarnas och rosteriernas berättelser. Det blir marknad med provsmakning och försäljning av kaffeprodukter, tävlingar och latte art. Det ges dessutom möjlighet att bygga t ex ett eget containerfartyg i skaparverkstaden Ruskpricken.

- På morgonen den sjunde november sätter vi igång kvarnarna och bryggarna - bara att vakna och följa doften, säger Hans-Lennart Ohlsson.

Högupplösta pressbilder i Sjöhistoriskas pressrum: http://press.maritima.se

Mer information på: www.sjohistoriska.se

Kontaktpersoner
Karin Fredriksson, programansvarig, Sjöhistoriska museet
Tel: 08-519 549 18, e-post: karin.fredriksson@maritima.se

Kristoffer Henrysson, informationsavdelningen, Sjöhistoriska museet
Tel: 08-519 549 32, e-post: kristoffer.henrysson@maritima.se

Kaffehelg på Sjöhistoriska museet i Stockholm den 7-8 november 2009 kl 10-17.
Fri entré t o m 18 år. Entré vuxen: 50 kr. (gratis påtår?)

 

Till toppen