ÖB med Sovjet som specialitet

2008-11-03

Han har forskat om Sovjets hot mot Sverige och nu kommer han till Marinmuseum i Karlskrona för att berätta om sina upptäckter. – Jag blev överraskad över hur långt de tänkte gå, säger Sveriges före detta ÖB, Bengt Gustafsson.

Han har forskat om Sovjets hot mot Sverige och nu kommer han till Marinmuseum i Karlskrona för att berätta om sina upptäckter.
- Jag blev överraskad över hur långt de tänkte gå, säger Sveriges före detta ÖB, Bengt Gustafsson.

Torsdagen den 6 november kommer Sveriges före detta överbefälhavare Bengt Gustafsson till Marinmuseum i Karlskrona för att föreläsa om Sovjets hot mot Sverige under kalla kriget. Han har under lång tid forskat i ämnet och bland annat träffat flera officerare från den sovjetiska krigsmakten.
- Det finns inga arkiv som man kan undersöka, men rätt många avhoppare som har skrivit om den här perioden, berättar Bengt Gustafsson.

Bengt Gustafssons intresse för kalla kriget-eran beror enligt honom själv på att det var då han personligen var verksam inom det svenska försvaret.
- Det var under den perioden jag själv var officer och jag ville se om våra föreställningar var riktiga eller inte, säger han.

Under sina efterforskningar har han studerat Sovjets planer inför ett eventuellt krig mot Nato med ärkefienden USA i spetsen. Och under arbetets gång har han överraskats av Sovjets planer.
- Det som förvånade mig mest var att även Sovjets östersjöflotta hade som mål att fortsätta ut över Norska havet. Då hade hela Norden blivit isolerat, säger Bengt Gustafsson.

PRESSINBJUDAN
Onsdagen den 5 november kl 10.00 bjuder vi in pressen för att träffa Bengt Gustafsson i Sjöofficersmässen i Karlskrona.

Välkomna!

Kontaktpersoner
Richard Bauer, Museichef
0455- 35 93 51
richard.bauer@maritima.se

Joakim Johansson, kommunikatör
0455-35 93 53
joakim.johansson@maritima.se

Till toppen