Ny sjöhistorisk bok: K-märkta fartyg - flytande klenoder

Årets Fartygsforum på Maritiman i Göteborg
Årets Fartygsforum på Maritiman i Göteborg

2007-01-17

I en nyutkommen bok presenteras ett flytande kulturarv. Statens maritima museer k-märker fartyg som bedöms vara kulturhistoriskt värdefulla. Bland de k-märkta fartygen finns bogserbåtar, passagerarångfartyg, segelskutor, fiskebåtar m.m. Hittills har ett 70-tal fartyg k-märkts. I boken presenteras hur k-märkningen går till och varför det görs. I reportage får läsaren möta de verkliga eldsjälarna.

I reportage får läsaren också möta de verkliga eldsjälarna. Att bevara gamla fartyg är ofta en kamp mot ekonomisk knapphet och en balansgång mellan att antikvariskt bevara och att anpassa till moderna sjösäkerhetskrav. I många fall är det en livsstil att bevara och bruka gamla fartyg.

Kerstin Bergström i Gamleby, har sett hur attityden till gamla segleskutor förändrats under de senaste 30 åren. När hon och hennes man som ung barnfamilj valde att köpa en skuta att bo i ville ingen veta av dem vid sina kajer. Idag har de fått kulturpris för sina insatser. ”Man har blivit mer professionell på att vara oproffessionell, alltså man förstår vad det betyder att allt inte är institutionaliserat, att man faktiskt framstår som en fristad för nånting som behövs i samhället”, berättar hon i ett av bokens reportage.

Boken är utgiven av Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm och producerad av Sjöhistoriska museet som Sjöhistorisk årsbok 2006–2007. Boken är rikt illustrerad med nytagna färgfotografier. I slutet av boken finns en 20-sidig katalog över samtliga nu k-märkta fartyg i Sverige.

Titel: K-märkta fartyg – flytande klenoder (Sjöhistorisk årsbok 2006–2007) Redaktör: Ulrika Djerw Grafisk form: Magnus Bergström Foto: Johan Jonson, Anneli Karlsson, Karolina Kristensson, Maria Ljunggren, Erling Klintefors

ISBN: 978-91-974659-4-6 ISSN: 0349-019X

Recensionsex kan skickas på begäran.

Pressbilder finns på: http://press.maritima.se

Kontakt: Ulrika Djerw redaktör 08-519 549 35 ulrika.djerw@maritima.se

Claes Wollentz K-märkning, Statens maritima museer 0733-40 16 40 claes.wollentz@maritima.seTill toppen