Maskinhistorisk dag i sörmländska Kjula

Maskinhistoriska dagen i Kjula 2021.
Karolina Matts, SMTM.

2022-09-08

Lördagen den 10 september visas lingrävare, schaktmaskiner, väghyvlar och veteranlastbilar på den gamla vägstationen i Kjula strax öster om Eskilstuna.

Lördagen den 10 september anordnas en maskinhistorisk dag på Kjula vägstation där det finns möjlighet att se väghistoriska fordon och maskiner av alla de slag. Under dagen kommer maskiner som lingrävare, schacktmaskiner och väghyvlar att arbeta i den stora grusgropen. 

I vägstationen visar Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) delar av de väghistoriska samlingar som staten ansvarar för. En gång i tiden ingick samlingarna i det tidigare Vägverkets museum och sedan några år tillbaka är det SMTM s om ansvarar för dem.

Dessutom kommer veteranlastbilar på besök. De samlas vid Arsenalen i Strängnäs mellan kl. 08.00 och 10.00 för att sedan kl. 10.00 starta mot Kjula. Vägen går via Björsundet och Jäders kyrka där det finns fina fotograferingsmöjligheter. De beräknas anlända Kjula med början kl. 10.00 då de rangeras inne på vägstationen.

Tid: Lördag den 10 september kl. 11.00–15.00
Plats: Vägstationen i Kjula, Kyrkvägen 49, Eskilstuna

Fri entré

Det finns hamburgare och kaffe att köpa inne på området och Trafiknostalgiska förlaget säljer böcker.

Dagen är ett samarbete mellan SMTM och Maskinhistoriska föreningen.

Kontaktperson

Hans-Lennart Ohlsson, sakkunnig, Kulturarvsenheten, SMTM, telefon 0708-56 71 34, e-post Hans-Lennart.Ohlsson@smtm.se 

Till toppen