Marinmuseum gör lumpen

Marinmuseum gör lumpen
Marinmuseum gör lumpen

2009-01-09

Nu rycker personal från Marinmuseum in i flottan utrustade med kamera och anteckningsblock för att följa två matroser i deras vardag. - Vi vill dokumentera värnpliktssystemet innan det försvinner, säger intendent Johan Löfgren.

Nu rycker personal från Marinmuseum in i flottan utrustade med kamera och anteckningsblock för att följa två matroser i deras vardag.
- Vi vill dokumentera värnpliktssystemet innan det försvinner, säger intendent Johan Löfgren.

Under sin tio månader långa värnplikt som signalmatroser kommer två flottister i Karlskrona att ha sällskap av ett par nyfikna intendenter från Marinmuseum. Det är Lina Olsson och Johan Löfgren som ska dokumentera deras utbildning ända tills muckaredagen.
- Det är en kille och en tjej som vi har valt ut tillsammans med Marinen, båda ska gå samma utbildning och på så sätt får vi olika upplevelser och perspektiv, säger Johan Löfgren.

Tanken med projektet är att samla information om det nuvarande värnpliktssystemet som kanske kommer att försvinna om några år, men också att följa de båda matroserna och spara på deras utrustning och personliga berättelser inför framtiden.
- Det är viktigt för ett museum att även göra samtidsdokumentation där vi får vara med och titta, känna, lukta, ta bilder och intervjua levande personer, säger Lina Olsson.

Enligt Johan Löfgren finns det också ett stort värde i att man i framtiden med säkerhet kan säga vem som har burit exempelvis en viss jacka, läsa vad de har sagt och se bilder som visar hur det såg ut.
- Det är något som vi ofta drömmer om idag när vi får in gamla föremål till våra samlingar, säger han.

De två värnpliktiga heter Sara Wykman och Simon Hermansson. De har kontaktats i förväg och vet vad som väntar dem när de anländer till Karlskrona.
- Båda har varit väldigt positiva och tycker att det här är viktigt, säger Lina Olsson.

Sara Wykman kommer från Rockneby norr om Kalmar och Simon Hermansson från Lerum utanför Göteborg.

Pressen är välkommen att kontakta nedanstående personer för vidare information:

Johan Löfgren, intendent
johan.lofgren@maritima.se
0455-35 93 74

Lina Olsson, intendent
lina.olsson@maritima.se
0708-41 90 66

Joakim Johansson, kommunikatör
joakim.johansson@maritima.se
0455-35 93 53

---------------------------------------

Pressbild finns på:
http://www.marinmuseum.se/Pressrum.aspx


Till toppen