Hur ska man göra för att komma till Japan?

2006-11-15

Hav, liv, drömmar och ögonblick. Ny utställning om Alice Jacobssons livsresa från Hudiksvall, över haven och hem igen har öppnat på Sjöhistoriska museet.

Utställningen om Alice från Hudiksvall är en samproduktion mellan SMM och Hälsinglands museum där den visades sommaren 2006. Då hade Alice Jacobsson precis gått bort 87 år gammal. Historien om hennes liv är fascinerande och berättar om en stark kvinna som vågade söka sina drömmar och möta verkligheten. Redan som mycket ung påbörjade Alice sin färd - mot strömmen - oftast till havs. Hon hann bl a arbeta som fiskarepiga, kocka på bogserbåtar, ombord på oljetankers och som handelsflottans första personalkonsulent. För att inte tala om jobb som tobaksfarmare i Australien!

Utställningen bygger i grunden mycket på ett ljudspår om Alices liv av journalisten Gunilla Kindstrand. I vår version kan besökaren även se lite av det material som Alice själv överlämnat till Sjöhistoriska museets arkiv. Dessa bilder, brev och dokument berättar främst om hennes arbete vid Transoilrederierna i början av 50-talet. Både ombord och sedan på rederikontoret drev hon införandet av kvinnliga anställda på fartygen och de så kallade trivselåtgärderna med bl a hobbyrum och studiecirklar för att berika sjömännens ofta ganska trista tillvaro ombord.

Utställningen öppnade den 14:e november och står till sista mars nästa år.

(Alice Jacobsson figurerar sedan tidigare i Sjömansliv - berättelser från två sekel, Sjöhistorisk årsbok 2000-2001. )

Mer info: Ylva Lewenhaupt, 0709-688276, ylva.lewenhaupt@maritima.se Utställningsform: Unna design. www.sjohistoriska.se
Till toppen