Havsfiske – sex turer på Nordatlanten

Havsfiske – sex turer på Nordatlanten
Havsfiske – sex turer på Nordatlanten

2008-06-17

Dagens fiskeindustri är ofta debatterad men sällan dokumenterad. Fotograf Maria Olsen har följt med ut på Nordatlanten och skildrat arbetet ombord på fartyg från Grönland, Färöarna, Island och Shetland – länder med stark anknytning till fisket, ekonomiskt och historiskt. På Sjöhistoriska museet öppnar den 27 juni fotoutställningen Havsfiske – sex turer på Nordatlanten.

Foto: Maria Olsen

Dagens fiskeindustri är ofta debatterad men sällan dokumenterad. Fotograf Maria Olsen har följt med ut på Nordatlanten och skildrat arbetet ombord på fartyg från Grönland, Färöarna, Island och Shetland - länder med stark anknytning till fisket, ekonomiskt och historiskt. På Sjöhistoriska museet öppnar den 27 juni fotoutställningen Havsfiske - sex turer på Nordatlanten.

I Sverige är fisket omdebatterat, men för många är arbetet på dagens trålare en okänd värld. Maria Olsen är fotograf och bosatt på Färöarna. Hon har under sex fisketurer med olika fartyg på Nordatlanten dokumenterat arbetet, miljöerna och människorna ombord. Hennes fotografier finns utgivna i boken Images of Fishermen (GlobalOne Press, 2006) som nu ligger till grund för utställningen Havsfiske - sex turer på Nordatlanten på Sjöhistoriska museet.

- Det är spännande att se bilderna och tänka sig till ljudet av maskiner, enorma redskap och så fartyget som hela tiden rör sig. Det är en särskild arbetsplats som kräver mycket av dem som jobbar både uppe på och under däck. Överst står skepparen med en mängd dataskärmar och krav på helst regelbunden fångst. Hans stress kan man bara ana. Fotografierna är också både vackra och färgstarka. Med utställningen vill vi i Samfundet Sverige-Färöarna berätta om det viktiga fisket och livet på öarna i Nordatlanten, säger samfundets ordförande Nanna Hermansson.

Den 27 juni kl. 14.00 inviger Islands ambassadör Guðmundur Árni Stefánsson utställningen på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Havsfiske - sex turer på Nordatlanten produceras och visas i samarbete med Statens maritima museer, Samfundet Sverige-Färöarna, Samfundet Sverige-Island, Statens maritima museer och Nordisk Kulturfond.

Den 13 oktober i höst följs utställningen upp då en stor nordisk konferens om hållbart fiske arrangeras på Sjöhistoriska museet.

Utställningsproducenter: Nanna Hermansson, ordförande och fotograf Sören Hallgren för Samfundet Sverige-Färöarna och Samfundet Sverige-Island. Elin Harland, utställningsproducent, Sjöhistoriska museet. Grafisk formgivare: Sirje Papp

Högupplösta pressbilder: http://press.maritima.se

Kontaktpersoner:
Nanna Hermansson, ordf. Samfundet Sverige-Färöarna och Samfundet Sverige-Island, telefon: 08-99 80 78, e-post: nanna-hermansson@gmail.com

Elin Harland, utställningsproducent, Sjöhistoriska museet, telefon: 073-856 77 22, e-post: elin.harland@maritima.se

Maria Olsen, fotograf, telefon +298-219 627, e-post: maria@prnewsmedia.com

Kristoffer Henrysson, informationsavdelningen, Sjöhistoriska museet, telefon: 08-519 549 32, e-post: kristoffer.henrysson@maritima.se 

Mer information om:
Sjöhistoriska museet: www.sjohistoriska.se
Fotograf Maria Olsen och boken Images of Fishermen: www.images-fishermen.com
Nordisk Kulturfond: www.nordiskkulturfond.org