Fripassagerare - myten som blev en handelsvara

2006-11-23

Att vara fripassagerare är inte längre ett äventyr, utan en del av en omfattande illegal migration till sjöss. Statens maritima museer har som en del av sitt uppdrag att ge perspektiv på samhällsutvecklingen gett ut boken "Fripassagerare – myten som blev handelsvara".

Boken är skriven av journalisten Ulrika Hallin som länge bevakat sjöfartsfrågor. Det är en gripande nutidsskildring med skrämmande vittnesskildringar av och kring alla de människor som skugglikt rör sig till sjöss. Vi får bland andra möta Michel och Jacques som i över en vecka bodde i en liten låda på ett lastfartyg. De klev på i Port-Gentil i Gabon och hoppades att fartyget skulle ta dem till Europa. De berättar om den panik de kände nere i det mörka lastrummet, med all den last som fanns staplad ovanför dem. Vad skulle hända om det blev sjögång? Hur skulle de få mat?

Illegal migration handlar om drömmen om ett bättre liv, att fly från vedervärdiga omständigheter. Europa är målet för många, och sättet att ta sig dit spelar mindre roll. Vid EU:s yttre gränser utspelar sig dagligen scener som är svåra att föreställa sig, som de höggravida kvinnor som försöker ta sig in i den lilla spanska enklaven Ceuta i norra Marocko, somliga i småbåtar, somliga simmande. Och till semesterparadiset Kanarieöarna tar sig varje år tiotusentals illegala migranter i öppna småbåtar från Afrika. Hur många som inte klarar resan vet ingen, men det är många.

Hur påverkas sjöfarten av den illegala migrationen? Rederier, hamnar och besättningar är idag ofrivilliga brickor i en omfattande cynisk smugglingsverksamhet som bedrivs av organiserade ligor.

Välkommen på pressträff och samtal med författaren Ulrika Hallin.
Fredag 1 december kl 13.00, Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm.

Anmälan och information: Jenny Rosenius tel: 070 - 819 51 55 jenny.rosenius@maritima.se www.maritima.se
Till toppen