Fest ska sätta fart på Jarramas renovering

Fest ska sätta fart på Jarramas renovering
Fest ska sätta fart på Jarramas renovering

2007-12-06

En heldag för familjen och en helkväll med livemusik, mat och spektakulär ljusshow. Så vill projektledare Helena Grännsjö åter dra blickarna till renoveringen av Jarramas.

För två år sedan inleddes arbetet med att återställa fullriggaren Jarramas till samma skick som år 1946 när hon seglade sin sista tur som skeppsgossarnas utbildningsfartyg. Men det har inte varit helt lätt. Trots att både företag och privatpersoner bidragit med pengar återstår en hel del att samla in. – Vi saknar 20 miljoner för att Jarramas ska kunna återställas i det skick som vi önskar och vi hoppas att fler ska få upp ögonen för detta, säger Marinmuseums nytillträdda chef Richard Bauer.

Helena Grännsjö är Jarramas nya projektledare och hon jobbar för fullt med aktiviteter som ska sätta fokus på insamlingskampanjen med namnet ”Rädda Jarramas”. Syftet är att påminna om den ekonomiska hjälp som behövs för att rädda denna flytande kulturskatt. Något hon bland annat gör genom att välkomna allmänheten till ett Jarramasevent den 15 december.
– Då bjuder vi på en heldag med fri entré för hela familjen. Det blir skeppsgosselekar, tävlingar, sagostunder, barnkonsert och mycket mer, säger hon.
På kvällen kommer de vuxna att få sitt med livemusik, mat, bar och mingel. Bland annat ska bandet Hempoland med den i Karlskrona så kända Hempo Hilden spela soulig rock. En annan attraktion är konstnären Bengt Saltös spektakulära ljusshow i Galjonshallen. – Han har satt ihop ett fantastiskt ljusspel till musik som kommer att visa galjonsfigurerna som vi aldrig sett dem förut. Ett konstverk som endast kan upplevas denna kväll, berättar Helena Grännsjö.

Med eventet hoppas Helena Grännsjö att man återigen ska inse att Sveriges sista fullriggare är värd att bevara och kanske kan nya samarbetspartners komma till.
– Skeppet är helt unikt och en nationell angelägenhet som borde intressera alla som värnar om vår marina historia. Jag hoppas kunna sprida det budskapet till så många som möjligt, säger hon.

PRESSINBJUDAN

Tid: Torsdagen den 6 december kl. 14.00 Plats: Marinmuseum, Karlskrona

Ni får träffa eventets medverkande och arrangörer som bland annat berättar om årets ”julhit, kvällens gästartister, ljud- och ljusinstallationen och om arbetet med att rädda Jarramas.

Har ni frågor kontakta gärna:

Richard Bauer, museichef, 0733-92 36 73

Helena Grännsjö, projektledare insamlingskampanjen, 0709-58 40 44
Till toppen