Vrak slår upp portarna till café och butik

14 juni 2021 14:06

Foto: Mikael Dunker,

Den 16 juni öppnar Vrak Café & Bar och Vraks museibutik. Hela museet och utställningarna invigs i september 2021.

– Vi har valt att göra öppningen i flera steg. Det är en utmaning att bygga ett nytt museum och att göra det mitt i pandemi har inte gjort det lättare. Innan museet är helt klart väljer vi därför att öppna butiken och caféet redan i sommar, säger Odd Johansen, museichef för Vrak – Museum of Wrecks.

Museet har fått ny adress, Djurgårdsstrand, vars sträckning går från Vasamuseet till just Vrak. Forna örlogsvarv, skeppsvrak och Östersjön ligger utanför knuten.

En glass på uteserveringen vid vattnet

Vrak Café & Bar har platser både inne och ute. Uteserveringen med eftermiddags- och kvällssol ligger tio meter från vattnet och har utsikt över Nybroviken och båtarna i Wasahamnen. Här serveras både lättare rätter och middagsmat. Dessutom egentillverkad glass. Vrak Café & Bar har fullständiga rättigheter, och kommer att ha öppet mellan 11.00 och 22.00 alla dagar i veckan.

– Förutom butik och café går det även att se ett litet prov på det museet kommer att visa till hösten. Jag vill välkomna stockholmare och hitresta att komma förbi och få en känsla av det nya museet och passa på att äta en glass i solen på uteserveringen, säger Vraks projektchef Odd Johansen.

Specialdesignade anteckningsböcker och pussel

Museibutiken har ett litet, men genomtänkt utbud, där varorna är valda med stor omsorg och med ansvar för vår gemensamma miljö. Flera av butikens egna produkter, till exempel anteckningsböcker, handdukar och pussel är specialdesignade av museets formgivare Mikael Dunker exklusivt för Vrak.

Vrak huserar i ombyggda Båthall 2 på Djurgården, närmare bestämt på Djurgårdsstrand och har forna örlogsvarv, skeppsvrak och Östersjön utanför knuten.

Djupdyk bland vraken

Den som ändå längtar efter vrak kan via museets nya webbplats vrak.se djupdyka bland Östersjöns vrak och historiska lämningar. Där finns vrakberättelser, poddar med marinarkeologiska teman, filmer om vrakplundring i Östersjön och mycket mer.

Till toppen