Vrak finalist i Årets utställning 2021

29 mars 2022 15:03

Utställningen Minnenas hav på Vrak. Foto: Åke Eson Lindman.

Föreningen Forum för utställare delar sedan 2008 ut priset till Årets utställning. Vrak – Museum of Wrecks är en av årets tre finalister.

– Som nyetablerat museum med mindre än ett år på nacken är vi oerhört stolta att vara med och fightas om Sveriges finaste utställningspris, säger Odd Johansen, museichef.

Vrak nomineras för ”Under ytan” där Minnenas hav och Resande Man ingår. De två andra nominerade är ”BORO – Nödens konst” och ”Judiskt kunskapscentrum”, Judiska församlingen i Malmö. Vinnaren presenteras på museernas Vårmöte den 26 april i Halmstad och går till den utställning som under året bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige.

Juryns motivering

”I en suggestiv helhetsupplevelse under ytan kliver besökaren in i en värld på havets botten. Historien är berättad av havet själv. Med Östersjön som ledsagare triggas fantasin och besökaren förvandlas till marinarkeolog i en djupdykning bland alger, vrak och gestaltningar av föremål som fortfarande vilar på havets botten. Genom en digital bärgning tar Resande man utställningsmediet till nya nivåer.”

Läs mer om finalisterna

Till toppen