Sommar på museerna

06 juli 2022 09:07

Det händer mycket på våra museer i sommar, från guidade visningar och kajaker till After Wreck och tågresor. 

Marinmuseum

Under sommaren öppnar Marinmuseum som vanligt upp sina fartyg och välkomnar alla besökare ombord. Vi har också Slup & Barkasskjulet öppet med marinens slupar, barkar och andra mindre båtar. Vid fyra tillfällen under sommaren erbjuds en segeltur med våra små barkar i Karlskrona skärgård.

Mellan 1 juli och 14 augusti drar sommarprogrammet igång för både vuxna och små. Dagligen hålls guidade turer med sex nedslag från fem olika århundranden. Alla de små kan pyssla i Sjömansverkstaden och prova på livet som skeppsgosse ombord på Jarramas med hjälp av sinnen som smak, lukt och känsel.

Den 12-14 augusti kommer firandet av Marinens 500-åriga historia till Karlskrona. Då är det dags för Marindagarna där Marinmuseum deltar med bland annat visningar av museet, fartygen, ubåtar och av Järnvägsmuseets tåg.

Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet bjuder på film och visningar om Marinen 500 år samt familjevisningar på olika teman. Populära lekrummet Blubb! har sommaröppet för första gången sedan pandemin. Sjöhistoriskas museifartyg har öppet till och med den 28 augusti. Seglarskolan är i full gång på Djurgårdsbrunnsviken och det går att låna kajak gratis i utbyte mot skräpplockning i samarbete med Green Kayak. Båtmagasinet på Rindö har helgöppet 2-3 juli och 10-11 september.

Vasamuseet

Vasamuseet gör sig redo för att ta emot ännu fler internationella gäster (årets nya sommarpersonal talar sammanlagt nio olika språk). Under sommaren erbjuds dagliga visningar på svenska och engelska. Från 18 juni erbjuder museet också familjevisningar och annan verksamhet för barn. För de yngsta besökarna finns chansen att se filmen om Vasagrisen och följa i grisen Lindboms spår runt museet. De äldre besökarna får chansen att se filmen om Vasa, som visas 52 gånger per dag på tio språk.

Museets öppettider har förlängts till 8.30-18.

I sommar kan du som besöker Vasamuseet också besöka Vrak med en kombinationsbiljett för 290 kronor. Biljetten är giltig i 72 timmar och ger inträde på båda museerna. Barn upp till 18 år har fritt inträde som vanligt.

Vrak

Vrak bjuder in till en djupdykning i historien, med dagliga visningar på svenska och engelska om Östersjöns vrak. Från 30 juni till 3 juli kommer Vrak också att vara en del av Gotlands runts barnhörna där själva museet blir en del av skattjakten. 28 augusti bidrar Vrak till arkeologidagen och under sommaren kommer flera spännande gäster till vårt kvällshäng After Wreck.

Museet har också öppet längre: 10-18 alla dagar och kvällsöppet med chans till barhäng till 20 på onsdagar.

I sommar (juni-augusti) kan du som besöker Vrak också besöka Vasamuseet med en kombinationsbiljett för 290 kronor. Biljetten är giltig i 72 timmar och ger inträde på båda museerna. 

Järnvägsmuseet

Under sommaren påbörjas renoveringsarbetet med sanering på museet. Tåghallen är stängd och inga publika resor är planerade förrän till hösten. 

Den 13 augusti får kör Järnvägsmuseet ett av sina tåg till Karlskrona för Sjöhistoriskas och Vasamuseets vänföreningar. Tåget dras av elloket Rc1 1007 från 1967 och bakom följer 1-klassvagnar från 1940, 1950 och 1964, bar- och cafévagn samt en restaurangvagn från 1946. Tåget visas för allmänheten på Karlskrona centralstation mellan kl. 10.00-16.00.

Till toppen