Sommar på museerna

01 juli 2021 11:07

Här berättas om vad som händer på våra museer under sommaren. 

Familjekul på Marinmuseum

Sommarprogrammet på Marinmuseum ska locka familjer och sällskap att umgås och upptäcka tillsammans. Fartygen har öppet för ombordstigning med undantag för Bremön. Skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman uppmärksammas extra genom aktiviteten: Släptanken. Likt Chapman får man testa att föra skeppsmodeller i en vattenfylld bassäng, för att se hur de beter sig genom vattnet.

Besökare kan testa att göra knopar av olika slag och testa familjeaktiviteten Marinspelet, där man tävlar mot varandra genom att kasta brickor genom olika hinder. Det finns också en ny aktivitetsfolder med en ordfläta att knäcka. Man kan lära sig mer om signalflaggor och med sin nya kunskap lista ut namnet på skeppsgossen som finns med i foldern.

Sjöhistoriska hissar segel

Sjöhistoriska museet, med den senaste utställningen Samlarna, har öppet som vanligt, men endast helgöppet i kaféet. Sjöhistoriska samarbetar med Green Kayak och lånar ut kajaker gratis i utbyte mot skräpplockning på Djurgårdsbrunnsviken.

Sjöhistoriskas och andra gästande museifartyg håller öppet till och med sista augusti, det bjuds dessutom på historiska guidningar på Galärvarvet. Båtsamlingen på Rindö visas under tre helger.

Seglarskolan är igång med fullbokade kurser. Skolan kommer även att dyka upp i Botkyrka under sommaren för att ge fler möjligheten att prova.

Tema Trädgård på Vasa

Vasamuseet har öppet varje dag och restaurangen likaså. Det totala antalet samtidiga besökare är begränsat (uppdaterat 15 juli). En nyhet för sommaren är Öppen trädgård. På onsdagar fram till den 18 augusti finns Vasamuseets trädgårdsmästare Ulrika Flodin Furås på plats för att berätta för museibesökarna och förbipasserande om vad som odlas där och varför.

På sensommaren kommer museet erbjuda bokningsbara trädgårdsvisningar under fyra lördagar om grödor som användes för att bota sjukdomar och vilken mat som odlades för att tas ombord på krigsskeppen. Trädgårdsfesten fortsätter under hösten och blir temat för årets Afternoon tea.

Järnvägsmuseet kör digitalt

I sommar bjuder Järnvägsmuseet sina följare på en digital blandning! Möt Henrik ”tågnörden med Duetten” Reuterdahl som tar den gamla museibilen till intressanta besöksmål. Museets storyteller och skådespelare Peter Iller berättar om teaterföreställningar vid museet och det blir fler recept ”Ur Järnvägsmuseets skafferi”.

I slutet av sommaren genomförs en resa med Vildmarkståget utmed den vackra Inlandsbanan, från Stockholm till Kiruna. Ta del av bilder och material från resan i sociala medier.

Fika på Vrak

Från och med 16 juni är det möjligt att besöka Vraks – Museum of Wrecks nya butik och café.

Till toppen