Sommar och höst på museerna

13 september 2019 11:09

Museerna delar med sig av några höjdpunkter från sommaren samt framåtblickar mot hösten.  

Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska har haft fler sommarbesökare i huset än på länge och många har också klivit ombord på Museifartygen. Seglarskolan var som vanligt uppskattad och i år fick extra många chansen att kasta loss under prova på-kurserna i Botkyrka. Sjöhistoriskas arbete med k-märkning fick stor medial spridning som uppmärksammade det flytande kulturarvet.

Under hösten följer ett späckat program på Sjöhistoriska museet för familjer, skola och specialintresserade – lovaktiviteter och föredragsserier. En höjdpunkt redan i september är helgöppet i Båtmagasinet på Rindö den 14-15.

Vasamuseet

Vasamuseet stoltserar i år med besöksrekord under perioden juni-augusti. Juli sticker ut med 279 303 besökare och blir den bäst besökta månaden i museets historia. Det uppdaterade Familjespåret har fått ny form och innehåll och erbjuds på fem språk. Även om det kan bli trångt när ca 2 000 personer är inne på museet samtidigt, har sommarens publik kunnat få en fin upplevelse av skeppet och berättelsen om Vasa, förmedlad via våra kunniga guider, audioguider eller på egen hand.

Höstens programaktiviteter - för både stora och små – har kört igång igen. Familjevisningar på helger och lov, soppföredragen är tillbaka på onsdagskvällarna och som vanligt är det afternoon tea på tre jämnt fördelade fredagar. Museets pedagoger erbjuder ett nytt program för högstadiet och gymnasiet om skeppet Vasa och krigspropaganda. Den nya utställningen på plan 6, med arbetsnamnet ON DECK, börjar ta form för att stå klar i början av nästa år.

Järnvägsmuseet

Järnvägsmuseet har hållit Tåghallen öppen, med dagliga rälsbussturer från Gävle central. Besökarna har fått uppleva samlingen på ett annorlunda sätt i en läcker magasinmiljö med många lok och vagnar. I butiken kunde den rykande färska boken ”Stars of Swedish Railway Museum” inhandlas tillsammans med andra utvalda produkter.

I höst väntar ett program med hela femton aktiviteter – allt från stadsvandring i Gävle och fotografering i skymningen på gamla godsspår till historiska tågresor i hela landet. Följ med på ångtågsturer i Ängelholm eller Julmarknad på Jamtli.

Marinmuseum

Sommaren har varit minst sagt aktiv på Marinmuseum. En av alla populära aktiviteter för våra barnfamiljer har varit att få leva som skeppsgosse för en stund på skeppet Jarramas. En aktivitet som också uppmärksammandes stort i lokala medier.

Efter en fantastisk sommar siktar vi framåt. Höstens programutbud är redan igång och vi har haft guidad tur runt Stumholmen och Öppet magasin i Nättraby, då Marinmuseum deltog under Kulturarvsdagen. Hösten bjuder på olika evenemang och föreläsningar under kommande onsdagskvällar och senare i höst drar Söndagskul igång för alla barn. Nu i september invigs vår nya utställning: Krigets ansikten – Polska ubåtar i Sverige 1939–1945. Det ser vi fram emot!