Kriget i Ukraina visas utanför Marinmuseum

03 februari 2023

Från utställningen Meanwhile in Ukraine. Foto: Olena Shovkoplias. CC BY

Utställningen ”Meanwhile in Ukraine” som skildrar det pågående kriget i Ukraina visas nu utanför Marinmuseum. Utställningen är på besök från Statens försvarshistoriska museer fram till sommaren.

Den 8 mars 2022 dokumenterade museifotografen Olena Shovkoplias det pågående kriget i Ukrainas huvudstad Kiev. Bilderna skildrar hur invånarna förberedde sig inför de ryska angreppen, hur de organiserade sig och förödelsen efter attackerna. Fotografierna ingår i utställningen ”Meanwhile in Ukraine” som, efter att ha visats på Armémuseum och Flygvapenmuseum, nu kommit till Karlskrona och Marinmuseum.

– För oss är det viktigt att inte bara berätta om vår historia utan också om det som händer i vår samtid. Det här är en angelägen berättelse om ett krig som pågår nu, i vår närhet, och en utställning som jag tror inte lämnar någon oberörd, säger Mats Persson, museichef vid Marinmuseum.

Utställningen är på besök från Statens försvarshistoriska museer och visas utomhus, mellan Marinmuseum och Slup- och barkass, fram till den 1 juni 2023.

Om utställningen

”Meanwhile in Ukraine” är den första utställningen i en serie baserade på material från Nationalmuseet för Ukrainas historia i andra världskriget, i Kiev. Fotografierna är grupperade under sex olika teman och skildrar konflikten ur Ukrainas perspektiv, samtidigt som de sätter fokus på det allmänmänskliga lidande som varje krig för med sig.

1662118306202_Utstallning_Meanwhile_in_Ukraine_foto_Olena_Shovkoplias_02-(1).jpg

Från utställningen Meanwhile in Ukraine. Foto: Olena Shovkoplias. CC BY