Första spadtaget

29 juni 2022 09:06

Från vänster: Robert Sjöö, Järnvägsmuseet; Fredrik Pierre, VD Pierre Bygg AB; Mats Johansson, projektledare JVM; Stefan Wiklund, projektledarbyrån TRV; Conny Jonsson, fastighetschef TRV och Magnus Bohman, platschef Pierre Bygg AB. Foto: Peter Iller, Järnvägsmuseet/SMTM. CC BY

Nu är första spadtaget till det nya Järnvägsmuseet taget!

Spadtaget togs utanför lokstallet på förmiddagen den 28 juni. Robert Sjöö, museichef, säger:

– Spadtaget markerar en viktig händelse – nu är vi igång på riktigt med den största ombyggnationen i Järnvägsmuseets historia och det känns otroligt spännande med allt vi har framför oss!

Om ombyggnationen

Järnvägsmuseet är ett av Sveriges äldsta museer, grundat 1915 i Stockholm och baserat i Gävle sedan 1970. Museet huserar i Ostkustbanans gamla lokstall som nu står inför en omfattande renovering som berör parkeringsytor, mottagningsdel med butik och café, konferenslokaler och sex stycken utställningshallar. Senast utställningen byggdes om var tidigt 90-tal dvs 30 år sedan. En hel del har gjorts under åren men nu blir det för första gången sedan dess ett totalt omtag.

Trafikverket är fastighetsägare till de lokaler som Järnvägsmuseet i Gävle hyr. Trafikverkets utsedda och upphandlade totalentreprenör, Pierre Entreprenad AB, har fått i uppdrag att utföra arbetet. För projektering och projektledning svarar Projektledarbyrån.

Till toppen