Årets fartygsstöd utdelat
21 maj 2025

Den k-märkta fiskebåten Edit, Karlshamn, Blekinge är ett av de fartyg som får fartygsstöd i år. Edit får 100 000 kronor för fortsatta arbeten med bordläggning och spant. Foto: Karolina Matts, Sjöhistoriska/SMTM. CC-BY.
Sjöhistoriska museet fördelar i år 1,5 miljoner kronor i fartygsstöd för renoveringar av 18 kulturhistoriskt värdefulla fartyg runt om i landet.
Varje år fördelar Sjöhistoriska museet ett ekonomiskt bidrag till kulturhistoriskt värdefulla fartyg för att stimulera till insatser som gör att fartygen bevaras med en kulturhistorisk inriktning.
Stöden som delas ut är mellan 10 000 kronor och 250 000 kronor. Ångfartyget Polstjärnan från Karlstad får 90 000 kronor för att byta stagbultar i ångpannan. Fartyget var i drift som tjänstefartyg fram till 1983 och sedan 1984 ägs hon av Ångbåtssällskapet Polstjärnan.
– Behovet av fartygsstöd är stort och många fartyg som sökt stödet har stora och omfattande renoveringar framför sig. I år har fartygsstödet fördelats till fler fartyg än vanligt. Ibland kan även en mindre summa vara helt avgörande för att kunna bevara ett fartyg, säger Karolina Matts, intendent på Sjöhistoriska museet.
Största bidraget till ångfartyget Östersund
I år går det största enskilda stödet, 250 000 kronor, till ångfartyget Östersund i Storsjön, där en ny ångpanna måste tillverkas. Den gamla ångpannan från 1903 går inte längre att laga.
För att de här fartygen ska kunna brukas och bevaras för framtiden krävs engagerade människor, praktiskt arbete och inte minst en del ekonomiska resurser. Bakom varje kulturhistoriskt fartyg finns oftast privatpersoner eller ideella föreningar som med stort kunnande och hängivenhet ser till att fartygen fortfarande kan trafikera våra vatten.
Bland årets mest omfattande projekt finns renoveringen av träskrovet på det 120-åriga segelfartyget Sarpen i Simrishamn. I två år har föreningen arbetat med renoveringsprojektet och sommar räknar de med att kunna vara ute och segla igen.
Såväl segelfartyget Sarpen i Skåne, ångfartyget Polstjärnan i Karlstad och ångaren Östersund i Jämtland ägs av engagerade och aktiva föreningar som gör ett stort och hedervärt arbete för att bevarande det maritima kulturarvet i Sverige.
Hela listan
Listan på samtliga fartyg som får stöd 2025 finns på Sjöhistoriskas webbplats.