60 år sen bärgningen av Vasa

22 april 2021 13:04

Den 24 april 1961 bryter skeppet Vasa vattenytan med hjälp av bärgningspontonerna Oden och Frigg och bärgningsfartyget Sleipner. Akter om skeppet ligger dykarflotten, med publik och personal ombord. Bakom den syns ångfartyget Viking. Foto: Okänd fotograf, Vasamuseets arkiv/SMTM.

Vasamuseet uppmärksammar 60-årsjubileet av Vasas bärgning på flera sätt, bl.a. med filmer och en 101-åring som gör poddpremiär.

I år är det 60 år sedan bärgningen av Vasa. Den 24 april 1961 klockan 9.03 stack de första delarna av skeppet upp ovanför vattenytan. Efter knappt 333 år på bottnen av Stockholms ström kom Vasa upp i dagsljuset igen.

Den här speciella händelsen uppmärksammar Vasamuseet digitalt på flera olika sätt. Lyssna på den nyproducerade podden där bland andra dåvarande chef för marinens pressdetalj som ansvarade för informationsarbetet om Vasa-projekte Jarl Ellsén, 101 år gör poddpremiär! Övriga medverkande är Eva Wiebe, guide på Vasamuseet, dykaren Åke Lindquist, samt Klas Helmerson, före detta museichef på Vasamuseet.

Läs mer i Vasamuseets pressmeddelande nedan och läs mer om bärgningen, lyssna på podden och se filmer på Vasamuseets webbplats. 

Till toppen